Nyitrai Eszter

17 éves, 8 éve Sárkánykardos

Az egyik legjobb dolog az életemben, hogy körülbelül nyolc éve beléptem a Varga István (Siheng) által vezetett Sárkánykard Egyesület shaolin kungfu edzésére Angyalföldön. Az volt a legelső edzése ennek a csoportnak, alig pár emberrel. Aztán az évek során egyre többen lettünk (emberek jöttek, emberek mentek, de szépen lassan elkezdett kialakulni egy állandó kis csapat).

Két éve saját terembe költöztünk a Kellner Ferenc Sportközpontba, ahol jelenleg is edzünk. Ezen a helyen szinte minden megtalálható, ami az edzésekhez szükséges (tatami, fegyverek, súlyzók, kesztyűk, bokszzsákok stb.)

Minden nap vannak edzések, formagyakorlat és küzdelem egyaránt. Emellett vannak külön nyújtó és erősítő edzések is. Minden hónapban egyszer megnézünk egy kungfus filmet, ami amellett, hogy nagyon jó csapatépítő, rendkívül inspirálóan hat ránk, hogy az edzéseken és versenyeken jobban teljesítsünk.

Ha már a versenyeknél tartunk, egyesületünk az egyik legsikeresebb a magyar kungfucsapatok között. Ez az edzők és versenyzők közös munkájának eredménye.

Persze ha valaki csak hobbiból szeretne edzésre járni ez a hely, és ez a sport az ő számára is tökéletes.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés: “Miért pont a kungfu?” Szerintem ez az a sport, ami minden szempontból megfelelő, és nemcsak fizikailag hanem mentálisan is megerősít. Javítja az állóképességet, hajlékonyabbá és ügyesebbé tesz, emellett magabiztosságot és bátorságot ad, ha az embernek meg kell védenie magát.

A versenyek és vizsgák a legjobb helyek arra, hogy javítsák a teljesítményt stresszhelyzetben, és megtanítsanak legyőzni önmagunkat. Biztos furán hangzik, de ez egy rendkívül biztonságos és sérülésmentes sport.

Az edzések nagyon jó hangulatban telnek, ezt a jó zenéknek, Siheng humorának és a csapat lelkesedésének köszönhetjük. Sajnos sok csapattag más helyszínen edz, ezért igazán az egész csapatnak a táborokban van lehetősége együtt lenni, és közösen edzeni. Ilyenkor több edző is tart edzést (Somssich Botond jiao lian és Kövér Kristóf jiao lian formagyakorlatot és Kreisz Zsolt küzdelmi edzést).

Összességében ezek azok a dolgok amiért én ezt az Egyesületet, és ezt a sportot választottam, és a kungfu a mindennapjaim részévé vált. Nagyon ajánlom mindenkinek.